Utilizator nou? Inregistreaza-te | Ai pierdut parola?

LOGIN      
Boli si tratamente
vezi toata lista

Sondaj

Pe durata internării v-aţi cumpărat singur/ă unele materiale sanitare?

 DA.
 Nu.

Statistici online

Astazi este: 14 Feb. 2016
Ora 1:30 AM
16 vizitatori online
6527 utilizatori inregistrati

Load time: 0.28 s
 

Dureri inexplicabile la copii? Dureri de creştere?

Dureri inexplicabile la copii? Dureri de creştere?

In mod curent la consultaţie se prezintă copii, cel mai adesea între 3 şi 10 ani care acuză dureri nocturne pe faţa anterioară a gambelor sau mai rar la nivelul coapselor.

de Mihai Jianu

 

Mihai Jianu este medic primar specialist în Ortopedie în cadrul Centrului Medical MediClass


Aceste dureri, de regula bilaterale, se repetă periodic în absenţa oricăror altor semne şi neliniştesc părinţii. Examenul clinic este normal, iar examenul radiologie la nivelul întregului membru pelvin nu pune în evidenţă leziuni osoase. Se pune atunci problema unor "dureri de creştere", concept destul de larg răspândit atât în rândul pacienţilor, cât şi în rândul unor medici practicieni. Studii credibile amănunţite, realizate pe loturi de mii de pacienţi, infirmă existenţa "durerilor de creştere". Durerile care apar de regulă la copiii hiperkinetici, care aleargă mult, care sunt într-o permanenta mişcare, pot avea drept cauză oboseala musculară datorată neconcordanţei între lipsa de maturare a structurilor musculare si osoase si intensitatea eforturilor.

Copilul, la vârsta la care apar aceste dureri, nu poate face distincţia între oboseala musculară si durere. Durerile care apar şi se accentuează în a doua parte a zilei şi noap-tea, dispar mai totdeauna dimineaţa, după ce copilul s-a odihnit. O dovada elocventă a faptului că nu există dureri de creştere este aceea că niciodată copii nu acuză dureri ale braţelor sau antebraţelor ci numai dureri ale membrelor inferioare, portante, ce susţin greutatea corpului. Uneori există şi cazuri în care copilul se plânge de dureri la nivelul genunchilor, gambelor sau picioarelor prin mimetism, fiind în anturajul unor personae în vârstă care acuză frecvent dureri la articulaţiile şi oasele membrelor.

De cele mai multe ori durerile care apar pe faţa anterioară a gambelor, noaptea, sunt determinate de oboseala musculară. Medicul trebuie să facă un examen amănunţit al copilului, deoarece multe afecţiuni pot produce dureri ale gambelor şi coapselor şi numai după ce a exclus alte cauze, să liniştească părinţii explicându-le că durerea nu ridică nici un fel de probleme, nu trebuie tratată deoarece trece de la sine, în timp. In concluzie, nu există dureri de creştere. Medicul ortoped trebuie să excludă existenţa unei afecţiuni osoase sau musculare care generează dureri. Durerile inexplicabile dispar spontan, în timp şi nu trebuiesc tratate.
« inapoi

Articol vizualizat de 11849 cititori

PUBLICITATE

 
 
Spitale si centre medicale
Harta Spitale si Centre Medicale

Recomandare video
De ce ai nevoie de dosar ortodontic inainte de tratament   De ce ai nevoie de dosar ortodontic inainte de tratament

Afla de ce ai nevoie de dosar ortodontic inainte de tratament. Nu acceptati sa purtati aparat dentar daca medicul nu va cere acest dosar. Dr. Uzunova Dimana, medic ortodont, va explica motivele.

vezi toate video »

© Reteaua Info-Sanatate, 2008-2016 | Conditii de utilizare | Statistici Info-Sanatate.ro
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805

   
Adnet

Developed by OPUSDESIGN