Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Un subiect de gândire: parteneriatul public-privat

Un subiect de gândire: parteneriatul public-privat

Ec. Gabriela Varzari, Manager Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe“, Botoşani: „Obiectivele mele manageriale au fost în mare parte atinse“.

de Irene Arnăutu

1 Oct. 2010

 

Gabriela Varzari este de profesie economist şi este în prezent managerul Spitalului de Recuperare „Sf. Gheorghe“ din Botoşani


Ce-i lipseşte spitalului dvs.?
Spitalului nostru îi lipsesc personalul de specialitate (funcţionăm sub minimum de personal, conform normativului) şi aparatura medicală performantă. Prin plecarea la pensie şi în străinătate şi neîncadrarea cu personal din cauza blocării posturilor, am redirecţionat personalul din unele compartimente în secţiile deficitare şi am reeşalonat concediile de odihnă.

Ce realizări excepţionale aţi avut?
Menţionăm ca realizări excepţionale reabilitarea şi modernizarea Bazei de Tratament şi dotarea acesteia cu mobilier şi aparatură performantă pentru bolnavii internaţi şi pentru cei din ambulatoriu, înfiinţarea unui Centru de întreţinere a sănătăţii care cuprinde bazin de înot, saună, fitness, hidrokinetoterapie, băi de plante, masaj, electrostimulare, masaj vacumatic şi normal cu creme anticelulitice, tunel cu raze infraroşii etc. Costurile totale ale acestei investiţii au fost de 650.000 lei, din care 90% au venit ca finanţare de la Primărie şi 10% din venituri proprii. Am reabilitat, modernizat şi dotat spălătoria şi bucătaria, asigurând
circuite separate şi echipamente moderne conform normelor actuale (...) lucrări efectuate în regie proprie şi finanţate din veniurile proprii obţinute de unitate.

Aţi făcut proiecte cu finanţări europene?
S-au accesat fonduri europene pentru trei proiecte, după cum urmează:
1. „Modernizare Ambulatoriu integrat al Spitalului de Recuperare „Sf. Gheorghe“ Botoşani“, Regio - Program Regional Axa Prioritară, Domeniul Major de Intervenţie 3.1. „Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate“ - proiect în derulare. Valoarea totală a proiectului este de 7.113.894,48 lei.
Se vor efectua următoarele intervenţii asupra spaţiului aferent ambulatoriului: la exteriorul clădirii se va executa un termosistem dimensionat corespunzător; se vor reface tencuielile interioare şi exterioare şi se vor finisa cu varuri lavabile; se va înlocui tâmplăria interioară, exterioară, instalaţia electrică, sanitară, termică; se vor înlocui pardoselile în conformitate cu destinaţia fiecărei încăperi; se va monta o platformă ridicătoare în plan paralel cu balustrada scării pentru persoane cu handicap; se va înlocui liftul; se va achiziţiona aparatură medicală.
2. „Reabilitarea, modernizarea şi extinderea parcului Spitalului de Recuperare „Sf. Gheorghe“ Botoşani“ - valoarea totală a proiectului este de 241.520 euro.
3. „Eficientizarea activităţii sanitare desfăşurate în Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe" Botoşani prin implementarea unui sistem informatic de  E-sănătate“, valoarea totală
fiind 2.029.349,28 lei.

Care sunt obiectivele planului managerial?
Obiectivele mele manageriale au fost în mare parte atinse, ele fiind: reabilitarea, modernizarea şi dotarea Bazei de Tratament; înfiinţarea Centrului de întreţinere a Sănătăţii; reabilitarea, modernizarea şi extinderea parcului Spitalului de Recuperare „Sf. Gheorghe“ Botoşani; eficientizarea activităţii desfăşurate în Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe“ Botoşani prin implementarea unui sistem informatic de E-sănătate; reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului, proiect ce se află în derulare şi are finalizare la data de 31.12.2010.

Cu ce alte probleme vă confruntaţi?
Problemele cu care ne confruntăm sunt lipsa de personal (asistente, infirmiere) prin plecarea la pensie sau în străinătate, blocarea posturilor făcând imposibilă suplinirea acestora; subfinanţarea prin aplicarea unor tarife pe zi de spitalizare / caz rezolvat, valoarea punctului pentru servicii neclinice, tarife pentru servicii paraclinice, nemodificate de 2-3 ani.

Ce măsuri puteţi lua pentru a remedia neajunsurile?
Măsurile care se pot lua, cel puţin în prima fază, sunt reorganizarea serviciilor şi a secţiilor, asigurarea asistenţei medicală cu un număr redus de personal la un număr mare de paturi şi asta în detrimentul pacienţilor şi sus ţinerea unor cheltuieli din veniturile proprii realizate în afara celor obţinute din serviciile medicale decontate de către Casa de Asigurari de sănătate, precum:
- taxarea tuturor serviciilor oferite la cererea pacienţilor;
- efectuarea de servicii suplimentare (fişe auto, fişe port-armă, angajare, etc.); diversificarea gamei de servicii medicale oferite pacienţilor (ex.: achiziţionarea unui aparat DEXA pentru efectuarea osteodensitometriei, etc.);
- efectuarea de controale medicale periodice pentru angajaţii diferitelor societăţi economice.

Una dintre măsurile care ar fi posibile pe viitor, pe care doreşte MS să le ia, este reducerea numărului de personal din toate spitalele. Cum comentaţi această măsură?
În legătură cu măsura de reducere a numărului de personal cred că trebuie făcută diferenţiat, în funcţie de specificul fiecărui spital, de numărul de personal existent şi ţinând seama de normativul de personal; se poate ţine cont şi de numărul de angajări din ultimii ani.

Ce-i lipseste sistemului sanitar din România?
Sistemului sanitar îi lipseşte o legislaţie corectă şi stabilă şi o finanţare acceptabilă, care să asigure nivelul de subzistenţă a personalului angajat în sănătate şi asigurarea de condiţii decente pentru cazarea şi tratamentul pacienţilor (medicamente, materiale sanitare, reactivi, aparatură medicală), existenţa mai multor case de asigurări care să asigure concurenţa.

Ce are bun sistemul sanitar din Romania?
Cred că este un pas important descentralizarea spitalelor. Un lucru bun îl reprezintă nivelul crescut al pregătirii şi competenţei personalului medical.

Ce aţi schimba la sistemul sanitar?
În sistemul sanitar din România trebuie schimbată mentalitatea şi comportamentul, care sunt învechite, şi adoptarea unor relaţii de camaraderie între medici, asistenţi, infirmiere şi pacienţi.

Cum descrieţi relaţia medic - pacient?
Relaţia dintre medic şi pacient este acceptabilă, însă poate fi îmbunătăţită.

Ce le transmiteţi colegilor?
Un subiect la care să se gândească: parteneriatul public-privat.« inapoi

Articol vizualizat de 2382 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805